.

.

Alle informatie over o-ringen nodig?

O-ringen zijn ronde afdichtingen, en daarbij zijn het ook de meest eenvoudige afdichtingen die er zijn. Ze zijn gemaakt van een rondsnoer en omdat je deze afdichting in zoveel verschillende soorten en maten kunt krijgen, is het een heel universele afdichting. Het is een goedkope afdichting en er is heel veel variatie mogelijk.

O-ringen worden in alle sectoren in de industriële industrie gebruikt. Bij individuele toepassingen wordt een onderscheid gemaakt tussen statische en dynamische.

Statische toepassingen zijn daar waar geen relatieve beweging tussen de af te dichten machineonderdelen is. En dynamische toepassingen zijn waar de af te dichten machineonderdelen naar elkaar toe bewegen.

De overgrote meerderheid van de o-ringen wordt voor de afdichting van rustende of langzaam bewegende onderdelen gebruikt. Het wordt vaak gebruikt in cilinders (hydrauliek en pneumatiek)

.

.

.

.

.

.

Materialen

Uiteraard heb je verschillend soorten materialen zoals bijvoorbeeld deze:

NBR: Nitril-Butadieen-Rubber (deze is het meest gebruikt).

Dit is geschikt voor temperaturen van -30˚C en 100˚C. Dit materiaal is bestand tegen smeerolie, hydraulisch olie, vetten, drukvloeistoffen en water. Je kunt dit materiaal beter niet gebruiken bij zuren, remvloeistoffen, koolwaterstoffen en oplosmiddelen.

Speciale kwaliteiten kunnen soms tot wel -50 ˚C en kortstondig tot 120 ˚C.

Klik hier om gelijk naar de o-ringen in NBR te gaan.

FKM/FPM: Fluorrubber (Viton)

Dit materiaal wordt ingezet bij hoge temperaturen van -20˚C tot 220˚C.

Hoe NBR niet goed tegen ozon en weersomstandigheden kan, kan FKM dat wel. Dit materiaal is aan te raden bij vacuümtoepassingen vanwege zeer geringe gasdoorlaatbaarheid.

Verder kan FPM goed tegen oliën en vetten, koolwaterstoffen, drukvloeistoffen en motorbrandstoffen. Het kan alleen niet goed tegen oververhitte waterdamp, heet water, aceton, aminen en bijvoorbeeld azijnzuur.

Klik hier om gelijk naar de o-ringen in FKM/FPM/Viton te gaan.

EPDM: Ethyleen-propyleen-dieen-rubber

Dit materiaal onderscheidt zich vanwege een groot gebruikstemperatuurbereik, een goede bestendigheid tegen ozon, weeromstandigheden en kan tegen heet water en damp.

EPDM is geschikt voor temperaturen tussen de -45˚C en 130˚C (met zwavel gekoppeld) en tussen de -55˚C en 150˚C (met peroxide gekoppeld).

Dit materiaal is goed bestand tegen zuren, wasvloeistoffen, remvloeistoffen en dus heet water, damp en ozon. Het kan niet goed tegen alle soorten producten op basis van minerale olie.

Klik hier om gelijk naar de o-ringen in EPDM te gaan.

Silicone

Silicone is geschikt voor temperaturen van -60˚C tot 200˚C. Dit materiaal wordt vaak gebruikt bij statische toepassingen en vertoont hele goede elektrische isolatie eigenschappen. Vanwege fysiologische geschiktheid is silicone zeer gebruikelijk bij levensmiddelen en medische toepassingsgebieden.

Het is daarbij erg bestand tegen dierlijke en plantaardige oliën en vetten, water, oliën, ozon en weersomstandigheden.

Het kan niet goed tegen siliconenoliën en vetten, motorbrandstoffen, waterdamp (van +120˚C), zuren en alkaliën.

Klik hier om gelijk naar de o-ringen in silicone te gaan.

.

.

Nóg meer informatie nodig?

Wij hebben online 45.000 o-ringen staan, in alle soorten en maten. Toch komt het alsnog voor dat er iets niet online staat wat u zoekt. Laat het ons dan weten!

bel ons 0570 620680 of mail ons: info@atd.nl

En als u nog informatie mist op deze pagina kunt u ook eens onze extra documentatie bekijken door : hier te klikken voor de catalogus of door hier te klikken voor materiaal informatie.

Of neem contact met ons op via dit formulier.


.