.

Alles weten over V-snaren

Wat zijn v-snaren? Een V-snaar (ook wel V-riem genoemd) is een aandrijfelement in een machine. Deze snaar loopt over minimaal 2 poelies (pulleys) met een groef die dezelfde v-vorm heeft als de snaar die hierin gaat lopen. Deze v-vorm heeft een bepaald type naam. En elk type heeft zijn eigen afmetingen: bovenbreedte en hoogte. Deze zijn vaak standaard en hebben dus allemaal een eigen benaming. De meest voorkomende type aandrijfriemen hebben wij op onze webshop staan mét afmetingen in de categorieafbeelding. (zie deze pagina)

Je hebt verschil tussen een klassiek profiel, dit zijn bijvoorbeeld de Z, A, B en C. Dan heb je een V-snaar met een smal profiel. Dit zijn de 3V, 5V en 8V snaren en daarbij ook de SPZ / SPA / SPB en SPC snaren; deze zijn meest voorkomend in deze. Deze hebben een hogere flank.

Dan heb je ook nog de getande versies van deze snaren, de SPZ wordt een XPZ, de SPA wordt XPA etc.

Soms zie je bij de hele kleine afmeting snaren ook een vertande versie ook al staat dit er niet bij vermeldt. Dit komt omdat deze riemen zo klein zijn, dat ze met een kleine vertanding wat meer grip hebben. Dit is in geen een toepassing een probleem, het werkt alleen maar beter.

.

.

V-snaar opmeten

Al die benamingen… Hoe meet je nou je V-snaar?

Om het type te bepalen meet je dus de breedte en de hoogte van de snaar. Dan heb je altijd een buitenlengte (La), binnenlengte (Li) en een werkende lengte (Lw). Deze laatste kan ook worden aangeduid als Ld.

Deze kan in mm of in inches worden aangeduid op de riem. Bij de klassieke snaren zie je soms staan: Z14, dit is de binnenmaat in Inches en houdt dus in dat deze riem een binnenlengte (Li) heeft van 355. Er staat dan op de riem: 10X355 Li Z14. (Hierin is "10X…" Dus het type snaar: bovenbreedte van 10 mm en 6 mm hoog).

Zo is het bij veel merken hetzelfde, maar bij sommige producenten is het wisselend wat er op de riem staat. Soms wordt er een inwendige maat getoond, maar op hetzelfde type snaar kan er ook een werkende lengte staan. Zo zijn er handige omrekentabellen te vinden op onze site om te zien welke snaar u nou moet hebben. Deze vind je hier: omrekentabel voor snaren.

Manieren om de v-snaar op te meten is bijvoorbeeld door een een touwtje om de snaar te leggen en dit touwtje op te meten. Deze manier is makkelijk, maar soms niet al te nauwkeurig, dit is dus een prima manier als je wat speling hebt.
Een iets nauwkeurigere manier is door bijvoorbeeld je snaar op een werkbank te leggen en een stip te zetten op de werkbank waar je begint met meten. De snaar rol je over de tafel en zet opnieuw een stip als je weer bij het startpunt bent aangekomen. Deze lengte meet je, dit is de werkende lengte.

Hierboven zie je een voorbeeld hoe je een SPZ snaar kan omrekenen.
Stel je hebt een Lw (werkende lengte) maat berekend van 925. Hoe kom je dan aan de La (buitenlengte)?

Bovenstaand zie je dat je in dit geval +13 kunt doen om deze maat te berekenen. = dus een La van 940.

.

.

Nog niet uitgelezen? Of andere informatie nodig?

Nóg niet uitgelezen over V-snaren?! Bekijk nog meer informatie over snaren in onze documentatie:

Klik hier voor informatie V-snaren, en klik hier voor meer technische informatie van V-snaren.

Wat informatie nodig over bijvoorbeeld tandriemen, poly v-riemen of variatorriemen? Producten in vergelijkbare categorieën.

En als u liever niet wilt lezen, maar gelijk contact wilt weet u ons te vinden:
0570 620 680 - info@atd.nl

.