Trillingdempers

Waar machines zijn, zijn trillingen. Dit komt door de draaiende delen in de machines. Deze trillingen hebben vervelende gevolgen. Zo kunnen ze voor beschadigingen aan machines en het gebouw waar deze in staan zorgen. En ze kunnen ervoor zorgen dat machines verschuiven, wat betekent dat ze uiteindelijk teruggeplaatst moeten worden. Dit veroorzaakt kostbare productieonderbrekingen. Tenslotte veroorzaken trillingen storingen bij gevoelige instrumenten en meetapparatuur, wat ten koste van de productkwaliteit kan gaan.

Om al deze gevolgen tegen te gaan, worden trillingsdempers geïnstalleerd. Deze absorberen de trillingen en dragen daarmee bij aan een soepel lopende productielijn.

Soorten trillingsdempers

Een veel toegepaste trillingsdemper is de cilindrische trillingsdemper. Dit is een rubberen cilinder met aan één of beide zijden een plaat gegalvaniseerd metaal. De trillingsdempers hebben, afhankelijk van het type, een uitwendig en/of een inwendig draadeind.

Type Zijde A Zijde B
A Metalen plaat met uitwendig draadeind Metalen plaat met uitwendig draadeind
B Metalen plaat met uitwendig draadeind Metalen plaat met inwendig draadeind
C Metalen plaat met inwendig draadeind Metalen plaat met inwendig draadeind
D Metalen plaat met uitwendig draadeind Gesloten zonder metalen plaat
E Metalen plaat met inwendig draadeind Gesloten zonder metalen plaat
Trillingsdempers (1).jpg

Materiaal

Het rubber waar de trillingsdempers van gemaakt worden, kan verschillende hardheden hebben. Dit wordt uitgedrukt in graden Shore. Rubber met een lagere hardheid is slapper en zal dus meer inveren wanneer er druk op uitgeoefend wordt. Hard rubber veert minder in, maar als het te hard is zal het de trillingen niet meer goed opvangen. Slap rubber is meestal 40 graden Shore, hard rubber 70 graden Shore. De standaard hardheid voor trillingsdempers is 55 graden Shore.

Het voordeel van rubber, ten opzichte van bijvoorbeeld kurk of stalen veren, is dat het toegepast kan worden bij een (zeer) hoge trillingsfrequentie. Rubberen trillingsdempers kunnen daarnaast op verschillende manieren belast worden:

  • Op druk, bijvoorbeeld wanneer de trillingsdempers onder een zware machine geplaatst worden en zo niet alleen de trillingen opvangen maar ook het gewicht van de machine dragen. De trillingsdempers zullen dan vooral inveren.
  • Op schuif, bijvoorbeeld wanneer de trillingsdempers onder een lichte machine die veel heen en weer trilt geplaatst worden. De bovenkant van de trillingsdemper zal dan ten opzichte van de onderkant verschuiven.
  • Op trek, bijvoorbeeld bij loshangende delen in een machine die met behulp van de trillingsdempers op hun plaats worden gehouden. Het nadeel is dat het rubber bij een te grote trekkracht kan scheuren.

De juiste trillingsdemper kiezen

Bij het kiezen van een trillingsdemper zijn een aantal factoren van belang. Bijvoorbeeld de afmetingen en het gewicht van de machine, de trillingsfrequentie, of het om een druk- schuif- of trekbelasting gaat en de bevestigingsmethode. Het is belangrijk om de juiste trillingsdemper te kiezen, want een verkeerde keuze kan net zo schadelijk zijn als het helemaal niet gebruiken van een demper - met als bijkomend nadeel dat ook aan de demper schade kan ontstaan.

Trillingsdempers verzenden

Binnenkort komen al onze trillingsdempers online. Vanaf dat moment kunt u bij Aandrijf Techniek Deventer terecht voor alle types trillingsdempers die in dit artikel zijn behandeld. Weet u niet zeker welke trillingsdemper voor uw machine geschikt is? Of wilt u een trillingsdemper met een afwijkend formaat of afwijkende hardheid? Neem gerust contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden.

We streven ernaar om uw bestelling zo snel mogelijk te leveren en als u op een werkdag voor 16.00 uur bestelt worden de goederen dezelfde dag nog verzonden, zodat u ze normaal gesproken de volgende werkdag in huis heeft. Bestellingen die op zaterdag en zondag gedaan worden, nemen wij op maandag in behandeling zodat deze op dinsdag bij u bezorgd worden. Mochten wij een artikel onverhoopt niet op voorraad hebben, dan laten we u dit vanzelfsprekend weten.

U kunt bestelde artikelen natuurlijk ook af komen halen. Nadat wij u een bevestigingsmail hebben gestuurd, staan de goederen klaar in onze winkel. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 17.00 uur.