.

.

Informatie over tandriemen

Tandriemen worden gebruikt voor aandrijvingen. Het vermogen wordt overgebracht tussen twee assen waarop schijven zijn gemonteerd. Deze zijn, net als de tandriemen, getand waardoor deze precies in elkaar passen. Ze zijn slipvrij, dit is anders dan bij een V-snaar aandrijving.

Tandriemen bestaan uit veel verschillende types. Tanden met verschillende hoogtes, riemen met verschillende breedtes en afwisselende tandvormen. Deze tandvormen zijn vaak gebonden aan bepaalde type riemen. Deze zijn weer op te splitsen in 3 soorten:

Trapeziumvormige tand
Er ontstaat bij deze tandvorm relatief veel spanning op de punten waar de riem en pulley in elkaar grijpen. Deze riem wordt dus vaker gebruikt in toepassingen met minder grote snelheden.

Deze tandvorm is dan wel heel nauwkeurig.

De type riemen die hierbij horen zijn de metrische riemen T2,5, T5, T10, T20, AT5, AT10 en AT20. De inch typen MXL, XL, L, H en XH.

Ronde tandvorm (HTD profiel)
HTD betekent high torque drive. Het HTD heeft een afgeronde vorm en door het diepe tandprofiel wordt de belasting op de tand verminderd. Hierdoor kan de riem hoge krachten overbrengen bij hogere snelheden. Enige ‘nadeel’ is de relatief grote speling van de riem. Om deze reden kan deze minder goed gebruikt worden bij precisie toepassingen.

De type riemen in deze categorie zijn: 3M, 5M, 8M, 14M en 20M.

Dan heb je uiteraard nog riemen met een afwijkende tandvorm dan hierboven, maar dit zijn de 2 meest voorkomende.

Bekijk ook eens deze pagina (klik hier) met alle type riemen op onze webshop met afbeeldingen van de afmetingen per riem.

.

.

.

.

.

.

Materiaal

Neopreen
Chloropreenrubber ook wel bekend als neopreen is geschikt voor algemene kracht overbrenging. Dit materiaal is geschikt voor temperaturen van ongeveer -30°C tot 100°C.

Neopreen is meer geschikt met water dan polyurethaan riemen.

Klik hier om gelijk naar alle tandriemen in neopreen te gaan.

Polyurethaan
Deze riem wordt vaak gebruikt bij transportsystemen. Ze worden vaak gebruikt in nauwkeurige registratie- of positioneringstoepassingen. Dit komt omdat dit materiaal iets stijver is dan neopreen.

Polyurethaan is beter bestand tegen chemicaliën en bieden een betere slijtvastheid. Het nadeel van polyurethaan is dat deze meer geluid kan produceren dan riemen van neopreen.

Klik hier om gelijk naar alle tandriemen in polyurethaan te gaan.

.

.

.

Opmeten van een tandriem

Eerst bepaal je het soort tand wat je nodig hebt. Vervolgens bekijk je welk type tandriem je nodig hebt. Dit kan het beste door de volgende maten te meten: de steek tussen de tanden, de hoogte van de tand en de totale hoogte van de riem.

Nu je het type weet, is het belangrijk de lengte van de riem ook op te meten. Dit kan door de tanden te tellen. Mocht dit niet meer kunnen, kan je altijd de maat opmeten aan de hand van wat gegevens. Hier zouden wij u altijd bij kunnen helpen. Let op! Gebruik altijd de richtdiameter van de tandriemschijf. Dit is dus niet de uitwendige diameter. Dit komt omdat je nu rekent met het punt waar de riem op komt te liggen (de Lw maat van de riem). De richtdiameter is de maat zonder tand.

Alle breedtematen zijn mogelijk bij tandriemen. Dit komt omdat de riemen van een wikkel worden afgesneden. Er zijn een paar standaard maten te vinden op onze webshop, maar mocht u andere maten nodig hebben kunt u hier altijd contact over opnemen. Houd er wel rekening mee, dat omdat de riemen op maat worden gemaakt, deze niet retour gestuurd kunnen worden naar ons.

Dan vind je op een tandriem vaak verschillende lengte aanduidingen: Li (binnenlengte), La (Buitenlengte), Lw (Werkende lengte): ook wel aangeduid met Ld. De omrekentabel hiervan vind je hieronder.

Inch maten omrekenen

De inch types zoals MXL, XL, L, H en XH worden dus in inch aangeduid. Dit is dus altijd omrekenen:

100 MXL 012 bijvoorbeeld.

Je rekent altijd met de steekmaat van het type riem. In dit geval is dat bij MXL 2,032.

Dan vermenigvuldig je 100 met 2,032: 203,2 mm. Dit is de werkende lengte van de riem in millimeters.

012 is de breedte van de riem. Dit is 1/8 van 100 (100/12). 25,4 (omdat het inch maten zijn) delen door 8 = een breedte van 3,175.

.

.

.

Nog meer informatie nodig?

Uiteraard is dit niet alle informatie wat er is over tandriemen. U kunt meer informatie vinden via deze link om documentatie te downloaden.

Tandriemen zijn in zoveel maten en types te verkrijgen, dat ondanks we bijna 13.000 tandriemen op de webshop hebben staan, je misschien toch op zoek bent naar een andere soort. Laat je ons dit weten? Dit kan via de mail:
Klik hier om ons te mailen of bel naar 0570 620 680.

Of neem contact op via ons contactformulier.


.

.